1. Miten pääsen aikuisikäisenä ADHD/autismikirjon (kehityksellisten häiriöiden) diagnostisiin selvittelyihin? Mitä kaikkea siihen sisältyy?

päivitetty 28.12.2022: Tällä hetkellä diagnostiset arviot ovat ruuhkautuneet, lisätietoja asiakaspalvelustamme 0400 601 991

Suosittelemme Käypä hoito- suosituksen mukaisesti, että aikuisen yli 18-vuotiaan diagnostiset selvittelyt aloitettaan erityistyöntekijän tekemällä diagnostisella alkukartoituksella. Lisätietoja linkistä: https://www.proneuron.fi/palvelut/tutkimus-ja-arviointipalvelut/diagnostiset-alkukartoitukset/. Diagnostisen alkukartoituksen jälkeen varataan 2-3 lääkärikäyntiä psykiatrian erikoislääkäreillemme.

Erikoislääkäri saattaa tarvittaessa ohjata sinut neuropsykologisiin ja/ tai toimintaterapiatutkimuksiin tutkimuksiin sekiä tarvittaviin laboratoriokokeisiin
https://www.proneuron.fi/palvelut/tutkimus-ja-arviointipalvelut/neuro-psykologin-tutkimukset/
https://proneuron.fi/palvelut/tutkimus-ja-arviointipalvelut/toimintaterapeutin-tutkimukset/  

Kokonaisuudessaan selvittelyt kestävät muutaman kuukauden, riippuen siitä miten erikoislääkärinaikoja ja diagnostisia alkukartoitusaikoja on saatavilla.

Meille on mahdollista tulla myös suoraan neuropsykologisiin tutkimuksiin ja toimintaterapiatutkimuksiin joko muualta lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. Ilman lääkärin lähetettä tutkimuksesta ei saa Kela-korvausta. Jos sinulla on sairaskuluvakuutus, kannattaa selvittää omasta vakuutusyhtiöstä kattaako vakuutuksesi ko. selvittelyt. Neuropsykologisen tutkimuksen jälkeen lääkäriajan voi saatavuuden mukaan varata joko suoraan meille tai prosessia on mahdollista jatkaa toisessa lääkärikeskuksessa.

Tämän linkin kautta löydätte hinnastomme https://www.proneuron.fi/palvelut/hinnasto/.

 

2. Epäilen lapsellani/nuorellani (alle 18v) neuropsykiatrista häiriötä (mm. AHDH, autismikirjo, oppimisen vaikeudet), miten pääsen diagnostisiin selvittelyihin?

Lasten/nuorisoikäisten diagnostiset selvittelyt aloitetaan varaamalla aika lastenneurologille https://varaa.nettiajat.fi/2361 tai soittamalla ajanvaraukseen 0400 601 991. Lastenneurologi ohjaa teidät tarvittaessa neuropsykologisiin ja/tai toimintaterapeutin tutkimuksiin. Neuropsykologisten tutkimusten jälkeen on hyvä varata vastaanottoaika vielä lääkärille diagnostisten tutkimusten loppuun viemiseksi ja jatkosuositusten tekemiseksi (hoito- ja kuntoutussuunnitelmat).

Meille on mahdollista tulla myös suoraan neuropsykologisiin ja toimintaterapeutin tutkimuksiin joko ilman lääkärin lähetettä tai lääkärin lähetteellä muualta. Ilman lääkärin lähetettä tutkimuksesta ei saa Kela-korvausta. Jos sinulla on sairaskuluvakuutus, kannattaa selvittää omasta vakuutusyhtiöstä kattaako vakuutuksesi ko. selvittelyt.

 

3. Miten pääsen neuropsykologisiin tutkimuksiin ja kuinka paljon ne maksavat?

 Meille voi tulla suoraan neuropsykologisiin tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä tai lääkärin lähetteellä. Ilman lääkärin lähetettä tutkimuksesta ei saa Kela-korvausta. Jos sinulla on sairaskuluvakuutus, kannattaa selvittää omasta vakuutusyhtiöstä kattaako vakuutuksesi ko. tutkimukset.

Ajanvaraus: voitte ensin tarkistaa, onko nettiajanvarauksessamme https://varaa.nettiajat.fi/2361 vapaita aikoja neuropsykologisiin tutkimuksiin, jos ei ole, niin voitte olla yhteydessä suoraan asiakaspalveluumme: 0400 601 991, [email protected].

Neuropsykologisten tutkimuksien hinta määräytyy tutkimuksen laajuuden ja kysymyksenasettelun mukaisesti.

Tämän linkin kautta löydätte hinnastomme https://www.proneuron.fi/palvelut/hinnasto/.

 

4. Haluan ilmoittautua neuropsykologiseen yksilö- tai ryhmäkuntoutukseen, miten toimin?

Neuropsykologiseen kuntoutukseen ilmoittaudutaan alla olevista linkeistä.

Yksilökuntoutus: https://proneuron.fi/hae-kuntoutukseen/ilmoittautuminen-kuntoutukseen/yksilokuntoutus/

Ryhmäkuntoutus: https://proneuron.fi/hae-kuntoutukseen/ilmoittautuminen-kuntoutukseen/ryhmakuntoutus/

Ruuhkautuneissa tilanteissa jonot on ajoittain suljettuna, jonojen sulkemisesta ja avaamisesta ilmoitetaan nettisivuillamme. Odotusaika kuntoutukseen vaihtelee riippuen asiakkaan iästä ja maksusitoumuksesta, tyypillisimmin odotusaika on 3-12kk.

Jonotiedustelut: palvelujohtaja Hanna Uurainen, puh. 0400 998 791, [email protected]

Lisätietoa:
https://proneuron.fi/palvelut/tuote-palvelu-2/neuropsykologinen-kuntoutus/

https://proneuron.fi/palvelut/tuote-palvelu-3/neuropsykologiset-ryhmat/

 

5. Lapseni tarvitsisi päästä puheterapiaan/puheterapiatutkimuksiin/neuropsykiatriseen ryhmäpuheterapiakuntoutukseen, miten toimin?

Puheterapiaan liittyvissä asioissa voitte olla suoraan yhteydessä johtavaan puheterapeuttiimme Kati Karjalaiseen, puh. 040 164 7005, [email protected]. Puheterapiakysely on myös mahdollista lähettää meille sähköpostilla: [email protected]i Tällöin välitämme puheterapiakyselyt suoraan puheterapeuteillemme.

Täältä löydätte lisätietoja puheterapiasta: https://proneuron.fi/palvelut/tuote-palvelu-2/puheterapia/ ja täältä löydätte tietoja puheterapeuteistamme: https://proneuron.fi/henkilokunta/puheterapeutit/

 

6. Haluaisin päästä toimintaterapiaan/toimintaterapiatutkimukseen / neuropsykiatriseen valmennukseen/NUOTTI-valmennukseen, miten toimin?

 Toimintaterapiasta/neuropsykiatrisesta valmennuksesta/NUOTTI-valmennuksesta voitte olla suoraan yhteydessä johtavaan toimintaterapeuttiimme Sirpa Vihavaiseen, puh. 0400 532 111, [email protected].

Kotisivuiltamme löydätte lisätietoja terapioista/valmennuksista: https://proneuron.fi/, kohdasta kuntoutus ja terapia.

 

7. Haluaisin ilmoittautua Kelan Omaväylä-kuntoutukseen, miten toimin?

 Oma väylä kuntoutukseen ilmoittaudutaan laittamalla hakemus Kelaan. Ks. ohjeet ja lisätietoa https://proneuron.fi/oma-vayla-kuntoutus/
Kelasta voi tiedustella vapaita kuntoutus paikkoja ja kuntoutushakemusten käsittelyaikaa.

Yleisissä Omaväylä-kuntoutukseen liittyvissä asioissa voitte olla yhteydessä kuntoutuksen koordinaattoriin, Laura Alaseen, puh. 041 310 9204, [email protected].

 

8. Haluaisimme ilmoittaa lapsemme Kelan LAKU-perhekuntoutukseen, miten toimimme?

 LAKU-perhekuntoutukseen ilmoittaudutaan laittamalla hakemus Kelaan. Ks. ohjeet ja lisätietoa https://proneuron.fi/laku-perhekuntoutus/

Kelasta voi tiedustella vapaita kuntoutus paikkoja ja kuntoutushakemusten käsittelyaikaa.

Yleisissä LAKU-perhekuntoukseen liittyvissä asioissa voitte olla yhteydessä LAKU-perhekuntoutuksen koordinaattoriin, Riina Laaksoon, puh. 040 567 0689, [email protected]


9. Haluaisin päästä psykoterapiaan, miten toimin?

 Psykoterapiapaikkoja voi kysellä soittamalla asiakaspalveluumme 0400 601 991. Välitämme kyselyt suoraan psykoterapeuteillemme ja mikäli heillä on vapaita paikkoja lähitulevaisuudessa, he ottavat asiakkaaseen yhteyttä viikon sisällä.

Lisätietoja psykoterapiasta: https://proneuron.fi/palvelut/tuote-palvelu-2/psykoterapia/ ja psykoterapeuteistamme: https://proneuron.fi/henkilokunta/psykoterapeutit/ sekä koulutuksessa olevista psykoterapeuteista: https://proneuron.fi/henkilokunta/koulutuksessa-olevat-psykoterapeutit/

 

10. Haluaisin päästä musiikkiterapiaan, miten toimin?

 Musiikkiterapiaan liittyvissä asioissa voitte olla suoraan yhteydessä musiikkiterapeutti Kristiina Urpo-Virankoon, puh. 050 526 8677, kristiina.urpo-vira[email protected]. Täältä löydät lisätietoja musiikkiterapiasta: https://proneuron.fi/musiikkiterapia/