Neuropsykiatrinen diagnosointi

Neuropsykiatristen ongelmien arviointi ja tutkimus toteutuu aina yksilöllisen lääketieteellisen arvion mukaisesti. ProNeuron on kehittänyt yhdessä asiantuntijoidensa kanssa neuropsykiatrisen arviointipalvelun, joka toteutuu Käypä hoito -suosituksen mukaisesti. Diagnosoinnin perustana on laaja-alainen arvio henkilön toimintakyvystä ja oireista, kehityshistoriasta, elämäntilanteesta ja muista oireisiin vaikuttavista tekijöistä. Diagnoosin tarkentuminen ohjaa hoidon ja kuntoutuksen suunnittelua.

Neuropsykiatrinen diagnostinen tutkimus voi koostua erityistyöntekijän diagnostisesta alkukartoituksesta, lääkärikäynneistä sekä tarvittaessa neuro-/psykologin tutkimuksesta tai muusta erityistutkimuksesta. Erityistyöntekijän alkukartoitus lisää diagnostista luotettavuutta, ketteröittää hoitoon pääsyä, vähentää lääkäritapaamiskertoja ja siten pienentää tutkimuskokonaisuuden hintaa.

1)    Yli 18-vuotiaiden diagnosointi alkaa erityistyöntekijän alkukartoituksella. Siinä kootaan tietoa tutkimusprosessia varten mm. haastattelemalla ja strukturoiduilla kyselylomakkeilla elämän eri vaiheista. Lapsuus ja nuoruusvaiheen tietojen keräämisessä on eduksi, jos kartoituskäynnillä on osan aikaa myös mukana näistä vaiheista tietävä läheinen tai mahdollisuus haastatella läheistä esim. etäyhteydellä/puhelimitse. Jos mahdollista, tuo mukanasi aiemmat sairauskertomustiedot ja tutkimuslausunnot sekä neuvola- ja kouluterveydenhuollon asiakirjat (esim. päiväkodin arviot, koulutodistukset, HOJKS-arviot).

2)      Erikoislääkärikäyntejä on 2-3 kertaa

3)      Saat lähetteen tarvittaviin laboratoriotutkimuksiin sekä tarvittaessa neuro-/psykologin tutkimuksiin (noin 5-8 tuntia) tai muuhun erityistutkimukseen

 

Tutkimuksiin ja arvioihin liittyvät kysymykset

Johtava psykologi

Hanna Uurainen

hanna.uurainen (at) proneuron.fi / 0400 998 791

 

Vapaita aikoja diagnostisiin alkukartoituksiin voit katsoa 24h verkkoajanvarauksestamme tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme info (at) proneuron.fi / 0400 601 991.