Psykoterapia on tehokas, useimpiin psyykkisiin ongelmiin suositeltu hoitomuoto, jonka tavoitteena on lievittää tai poistaa psyykkistä kärsimystä aiheuttavia oireita sekä vahvistaa asiakkaan elämänhallinnan taitoja. Psykoterapia perustuu asiakkaan ja psykoterapeutin hyvään luottamus- ja yhteistyösuhteeseen sekä yhteiseen tavoitteen asetteluun. Terapiassa tulet kuulluksi ja nähdyksi sellaisena kuin olet. Yhdessä terapeutin asiantuntemuksen avulla vaikeisiinkin ongelmiin on löydettävissä toimivia ratkaisumalleja. Psykoterapeutit ovat opiskelleet terveydenhuollon-, opetus- tai lääketieteen alan pohjakoulutuksensa lisäksi usean vuoden psykoterapian erikoispätevyyden perehtyen psyyken erilaisten ongelmien ratkaisuun ja psyykkisen muutoksen mahdollistamiseen. Psykoterapeutti on nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö ja heidän toimintaansa valvoo Valvira.

 

Psykoterapeutin vastaanotto

Psykoterapiavastaanotto kestää tavallisesti 45 min ja tapaamiset ovat tavallisesti 1-2 kertaa viikossa. Vastaanotolla työskennellään keskustelun ja eri menetelmien avulla asiakkaan asettamien tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteena voi olla esimerkiksi jonkin psyykkisen oireen väheneminen tai poistuminen, uuden toiminta- tai ajatustavan oppiminen, uskallus mennä aiemmin vältettyyn tilanteeseen tai vaikeiden tunteiden kohtaamisen hallintakeinojen harjoittelu. Psykoterapia voi olla lyhyttä 2-20 kerran lyhytterapiaa tai pitkää usean vuoden pituista.

 

Miten psykoterapiaan hakeudutaan?

Katso ohjeet hakemiseen: https://proneuron.fi/hae-kuntoutukseen/ohjeet/yksilokuntoutus-ja-terapia/

  • Psykoterapian maksajana voi olla esim. erikoisairaanhoito, kunnan kuntoutustyöryhmä, perheneuvola, vakuutusyhtiö tai Kela (vaativa kuntoutus sekä yli 16-vuotiaiden harkinnanvarainen kuntoutus lääkärin B-lausunnolla)
  • Psykoterapiaan voi aina tulla myös itsemaksavana (tällöin ei tarvita lääkärin B-lausuntoa)

Voit hakeutua meille kuntoutukseen mistä tahansa kunnasta. Jos kutenkin tulet kuntoutukseen Kelan vaativan kuntoutuksen maksusitoumuksella, ProNeuronin Kela sopimus kattaa seuraavat kunnat (suomenkieliset asiakkaat): Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lohja, Nurmijärvi, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa, Vihti

Koulutuspsykoterapia

Koulutuspsykoterapialla tarkoitetaan psykoterapeuttikoulutuksessa olevan terveydenhuollon ammattihenkilön antamaa psykoterapiaa, joka toteutetaan aina psykoterapeuttikoulutuksen koulutusohjelman mukaisesti, kokeneen kouluttajapsykoterapeutin työnohjauksessa.
Koulutuspsykoterapia eroaa psykoterapiasta erityisesti siinä, että terapeutti ei ole valmis psykoterapeutti. Muuten koulutuspsykoterapian sisältö vastaa kyseisen psykoterapiamuodon tyypillistä toteutusta ja koulutukseen kuuluva työnohjaus turvaa annetun psykoterapian laadun. Samoin kuin psykoterapiassa, on siihen liittyvä työnohjaus vaitiolovelvollisuuden piirissä ja työnohjaaja on vaitiolovelvollinen työnohjauksessa käsiteltyjen asioiden suhteen ja työnohjaus tapahtuu ilman tunnistetietoja.

Koulutuspsykoterapiavastaanotto kestää tavallisesti 45 min ja tapaamiset toteutuvat psykoterapiasopimuksen mukaisesti 1-2 kertaa viikossa. Vastaanotolla työskennellään keskustelun ja eri psykoterapeuttisten menetelmien avulla asiakkaan asettamien tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteena voi olla esimerkiksi jonkin psyykkisen oireen väheneminen tai poistuminen, uuden toiminta- tai ajatustavan oppiminen, uskallus mennä aiemmin vältettyyn tilanteeseen tai vaikeiden tunteiden kohtaamisen hallintakeinojen harjoittelu.

Koulutuspsykoterapia voi olla kestoltaan lyhyt 5-20 kerran lyhytterapia tai pitkä, 20-40 kerran psykoterapia. Koulutuspsykoterapia on omakustanteista (hinta on 59-69e/45 min ja se on edullisempaa kuin psykoterapia), siihen ei saa kela-korvausta. Tästä voit tutustua koulutuspsykoterapeutteihimme.

 

Tutustu tästä asiantuntijoihimme!

 

Annamme mielellämme lisätietoja omaan tai asiakkaasi tilanteeseen parhaiten sopivasta kuntoutusmuodosta ja hoitopolusta. Lisätietoja hanna.uurainen (at) proneuron.fi / 0400 998 791.

 

Mikäli haluat tiedustella jonotilannetta, olethan yhteydessä hanna.uurainen (at) proneuron.fi / 0400 998 791